SZAUNA

Finn szauna

Akik szaunába járnak, érzik, hogy minimális ráfordítással, gyorsan regenerálódnak. Kipihentebbnek érzik magukat, bőrük megújul, testileg- lelkileg kiegyensúlyozottabbak lesznek, energiaszintjük megnő és a pszichés problémákkal is könnyebben néznek szembe, a testben felgyülemlett salakanyagok kiizzadása mellett a lelki méregtelenítés is beindul.

finn szauna

Szaunázás a természetes elemek, mint a víz, a levegő, a hideg és a hő speciális hatásait egyesíti. Jellemzője a szélsőséges hőmérséklet-változás, a tűzforrótól a jéghidegig.

A klasszikus finn szaunában a legfelső padon 80-90 fok, középső padon 60-70 fok, alsó padon 40-60 fok a levegő hőmérséklete. A szaunakabinban 80-95 fok uralkodik. Belépésünk után megindul a hőcsere köztünk és a forró levegő között. Az állandó testhőmérséklet fenntartásához a szervezet a vér elosztást hívja segítségül: magas külső hőmérsékletnél az agy kitágítja a végtagok és a bőr vér ereit.

Mivel a vér kiváló hővezető, a test a vérárammal hőt ad le, kivezeti a hőt. Izzadni kezdünk, eközben bőrfelszínünk lehűl. Ennek az a feltétele, hogy a szauna levegője száraz legyen, mert ha túl nagy a páratartalom már nem tudunk jól izzadni. Az izzadás szakaszának vége felé be kell iktatni a kályha melletti hideg vizes dézsából egy felöntést a kövekre, melyek a rájuk zúduló vizet sisteregve gőzzé alakítják és így megnövelik az amúgy alacsony páratartalmat.

finn szauna goldenlife fitness

Hatásfokát emelik a különböző illóolajak, melyek közül vendégeink ízlésük szerint válogathatnak. Ezt követi a lehűlés szakasza /a szaunázás második elve, a hő mellett a hideg/. A kabinból kilépve ehhez először a friss levegő áll rendelkezésre, a légutak lehűlnek. A levegő azonban rossz hővezető, nem elég a lehűléshez.

A vízben testünk 20-szor annyi hőt ad le ezért a zuhanyzás az egyik leghatékonyabb módszer a testhőmérséklet gyors normalizálására.

Fényterápiás infraszauna

Fényterápia az infrakabinban
fényterápiás infraszauna

Az emberek életét a napfény szabályozza az évszakok körforgásán, valamint a nappalok és éjszakák változásán keresztül. Sajnálatos módon, - modern életvitelünk – a nap nagy részében a négy fal közé, mesterséges fényviszonyok közé kényszerít bennünket.

Az ózonpajzs sérülése miatt pedig nem tanácsos huzamosabb ideig a napon tartózkodni, (magas UV sugárzás) ezáltal megvonva tőlünk a természetes napfényt, mely egészségünkhöz nélkülözhetetlen. A nap ( fény ) hiánya következtében az emberi szervezetben rendellenesség következik be. A vérben található melatonin (a tobozmirígy termelte hormon) szintje jelentősen megnő, ez letargiát, depressziót, a szénhidrátok utáni heves vágyat vált ki.

A fény arra ösztönzi a tobozmirigyet, hogy csökkentse a melatonin termelést. Kutatások eredményei egyre inkább azt igazolják, és támasztják alá, hogy a fény és a színek nagyon fontos szerephez jutnak a gyógyászatban és a huszonegyedik század, valamint a jövő gyógyszere a fény és a színek alkalmazása lesz.


A színek gyógyhatásai:


Vörös:

 • ezt a színt melegséggel kapcsoljuk össze
 • hatására gyorsul a szívverés, erősödik a vérkeringés, fokozódik az adrenalin termelés
 • ideális szín a vashiány és a vérszegénység kezelésére

Narancssárga:

 • az öröm színe, szabadságra és mozgásra serkent
 • vitalitása révén képes olyan változást előidézni biokémiai felépítésünkben, mely elűzi a depressziót
 • napi jellegű természete révén meleget és lelkesedést sugároz

Zöld:

 • a természetben ez az élet színe
 • mivel ez a természet általános színe, a zöld teltségérzetet ad, megnyugtatja a vért, élénkíti az idegzetet
 • az egyensúly színeként nyugalmi állapotban segíti a tudatot, az érzelmeket és jótékony hatású egyes szívproblémákra is
 • a kimerültség ellen is jó hatású

Kék:

 • a béke és a nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik olyan helyiségbe, ahol relaxálnak
 • a kék, a tágasság színe ( a természetben ez a szín a végtelenbe nyúló éggel borul ránk)

Lila:

 • a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája
 • a lila szín gyulladáscsökkentő, lelkileg megnyugtató, memóriajavító
 • a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson

A színek gyógyhatásai

EGÉSZSÉGES az infravörös mélymeleg terápia
EGÉSZSÉGES az infravörös mélymeleg terápia

Az infrasugárzás gondoskodik arról, hogy az ember egészséges és fitt legyen. Az infravörös sugárzás egy, az emberi szem számára láthatatlan, természetes, elektromágneses sugárzás, amely közvetlenül melegíti fel a testünket, nem úgy mint a szauna a bennünket körülvevő levegő által. Az, hogy piros fényjelenséggel jár együtt, tévhit.

Az infrakabin használata során, számos kedvező élettani hatás mutatkozik ki. Bebizonyosodott, hogy erősíti az immunrendszert, fokozódik a fájdalomcsillapító „örömhormon”termelése, emelkedik a belső testhőmérséklet, felgyorsul a vérkeringés, csökken a vérnyomás, javul az agy, a bőr és a szövetek vérellátása, felgyorsul az anyagcsere, hatékonyabbá válik a méregtelenítés.

A zsír, a salak- és méreganyagok az intenzív izzadás következtében eltávoznak testünkből. Az infravörös mély-meleg terápia rendszeres használata a betegségek megelőzésében is segít. Immunrendszerünk hatékonyabban működik, ezáltal a kórokozók elpusztulnak, a gyógyulás folyamata felgyorsul. A terápia segítségével testünkben egy önszabályozó és öngyógyító folyamat indul meg azzal, hogy testhőmérsékletünk minimálisan megemelkedik, de nem haladja meg a 38celziuszfokot. A hő hatására az izomszálak megnyúlnak, megszűnik az izommerevség az izomgörcsök ellazulnak. A rendszeresen infrázók beszámolnak arról, hogy tartósan enyhülnek például a reumatikus problémák és csökkennek az allergiás panaszok. Az izzadás kitisztítja a bőr pórusait, ennek köszönhetően bőrhibák láthatóan javulnak, a bőr feszes és egészséges lesz. A fejfájás és migrén esetén is hatékonyan segít a rendszeres kabinhasználat. A hosszúhullámú infravörös C sugarak 0,1-0,4 mm mélyen hatolnak be a bőr felső rétege alá, ahol a hajszálereket és a nyirokszöveteket stimulálják, így a testünket megtanítják arra, hogy mintegy önmagát gyógyítva „belülről izzadjon kifelé”.